Αλόη Βέρα-Δώρο της φύσης και για τα ζώα.


Από τον David Urch, Χειρουργό Κτηνίατρο
Η Αλόη Βέρα με τα γνωστά, πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κτηνιάτρους και ιδιοκτήτες ζώων σαν ένα συμπληρωματικό ιατρικό βότανο, που θα βοηθήσει μια ήδη διαγνωσμένη κατάσταση, ή σαν ‘’πρώτες βοήθειες’’, πριν επισκεφθούμε ένα χειρουργό για το ζώο μας. Η Αλόη Βέρα που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι σταθεροποιημένη και να περιέχει μόνο το καθαρό ζελέ του φύλλου.
Δερματικά Προβλήματα
Η Αλόη Βέρα είναι εξαιρετική όταν χρησιμοποιείται σε εκζέματα, δερματίτιδες, μυκητιάσεις, αποστήματα και αλλεργίες. Πολύ αποτελεσματική είναι όταν λαμβάνεται εσωτερικά. Μπορείτε να βάλετε πόσιμη Αλόη Βέρα στο φαγητό του. Αυτή θα δράσει πιο γρήγορα όπου χρειάζεται και θα βοηθήσει να ανακουφιστεί το ζώο. Βοηθά και στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Για παράσιτα και έντομα συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο.
Σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε, όταν χρησιμοποιείτε την Αλόη Βέρα σε δερματικά προβλήματα των ζώων σας: 
  • Συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρο.
  • Βεβαιώνεστε πάντα ότι έχει εντοπιστεί το πρόβλημα και ότι αντιμετωπίζεται κατάλληλα.
  • Μην πλένετε υπερβολικά τις διάφορες περιοχές που έχουν πρόβλημα, γιατί μπορεί να χειροτερέψουν από τη μείωση της φυσικής λίπανσης και την πρόκληση ζημιάς στον επιθήλιο ιστό.
  • Απομακρύνετε τις τρίχες από το σημείο της μόλυνσης, πιάνοντάς τις με τσιμπιδάκια.
Πληγές και Καψίματα
Πληγές και εγκαύματα ανταποκρίνονται πολύ καλά στην Αλόη Βέρα. Για να επουλωθούν, θα πρέπει τα σημεία αυτά να διατηρούνται καθαρά, ενυδατωμένα, και να παίρνουν θρεπτικά συστατικά, που προσφέρει η Αλόη Βέρα. Επίσης απαιτείται αερισμός και προστασία. Αν καλύψετε τέτοιου είδους πληγές, προσέξτε μην καταστρέψετε τους επιθήλιους ιστούς κατά την αφαίρεση των επιθεμάτων.
Σε μικρότερα καψίματα, πρώτα δροσίζετε την πληγή με τρεχούμενο νερό. Ύστερα, θα πρέπει να ψεκάσουμε την περιοχή με ένα διάλυμα Αλόης Βέρα, πριν αρχίσουμε την τακτική επάλειψη με το Ζελέ. Σε περιπτώσεις σοβαρών εγκαυμάτων, πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
Προβλήματα του Πεπτικού Συστήματος
Η Αλόη Βέρα μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική σε προβλήματα του πεπτικού, ιδιαίτερα σε ερεθισμούς και φλεγμονές. Στοματίτιδα, ουλίτιδα, τερηδόνα και στοματικές πληγές μπορούν να βοηθηθούν με Αλόη Βέρα. Οι πιο χρήσιμες εφαρμογές για το στόμα γίνονται με ψεκασμό διαλυμάτων Αλόης Βέρα και χρήση του Ζελέ. Κάποιες καταστάσεις όπως εμετοί και διάρροιες, ανταποκρίνονται συχνά στη λήψη πόσιμου Χυμού Αλόης και διακοπή του φαγητού, που ακολουθείται από ήπια δίαιτα. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πως αν κάτι από αυτά επιμένει πρέπει να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο.
Προβλήματα Ανοσοποιητικού Συστήματος
Κάποιες ασθένειες – όπως το άσθμα, η ρινίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η χρόνια κόπωση, ο λύκος και διάφορες αλλεργίες – αρχίζουν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο πόσιμος Χυμός Αλόης Βέρα μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα του ανοσοποιητικού, χάρη στις ανοσο-ρυθμιστικές ιδιότητές του.
Αυτιά και Μάτια
Η πιο ενοχλητική κατάσταση για τα ζώα είναι οι ωτίτιδες, με τις μολύνσεις που τις συνοδεύουν. Αυτές είναι, σύνθετες μολύνσεις, που συνδυάζονται και με παρουσία ξένων σωμάτων, όπως είναι σκόνη και σπόροι αγριόχορτων. Διάλυμα Αλόης Βέρα και Ζελέ Αλόης σε συνδυασμό με την Πρόπολη Μελισσών, είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Βεβαιωθείτε πρώτα από κτηνίατρο ότι το ζώο δεν έχει κάποιο ξένο σώμα ή έναν όγκο στο αυτί του. Επειδή τα μάτια είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, το καλύτερο είναι να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας. Εγώ έχω χρησιμοποιήσει σε ζώα αρκετές φορές Αλόη Βέρα και παρατήρησα ότι βοηθά στη μείωση της φλόγωσης και τυχόν μολύνσεων.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Urch D.L. [1999] Aloe Vera Nature’s Gift, Aloe Vera in Veterinary Practice, Blockdown Publications
Food and Drug Research Laboratories, Incorporated, New York
Atherton P. The Essential Aloe Vera, The Actions and the Evidence, Mill Enterprises Publications
Ελληνική έκδοση – Η Απαραίτητη Αλόη Βέρα, εκδ. FLP
Coates B. and Holland R. [1985] Creatures in our care. The veterinary use of Aloe Vera
Cochrane C. and Knottenbelt D. [1999] Preliminary study of the effects of Aloe Vera on equine dermal fibroplasts. University of Liverpool, Faculty of Veterinary Science
Danof I.E. and McAnglley B.H. [1983 Stabilized Aloe Vera – effects on human skin cells. Drug and Cosmetic Industry
Gottshalt et al. [1950] Antibacterial substances in seed plants in seed plants active against tubercle bacilli, American Review of Tuberculosis
Baxter G.M. Management of Burns. Equine medicine and surgery, 4th edition vol. 11
Northway R.B. [1975] Experimental use of Aloe Vera extracts in clinical practice. Binary medicine, small animal clinician
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο David Urch BSc, MA, VetMB, MRCVS, πήρε το πρώτο του πτυχίο στη Φυσιολογία και Διατροφολογία, το 1975, από το Πανεπιστήμιο του Leeds. Το 1977, ακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Ιατρικές Επιστήμες, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge απ’ όπου και αποφοίτησε με πτυχίο Κτηνιάτρου, το 1980.
Αρχικά ακολούθησε Γενική Πρακτική για 2 χρόνια στο Somerset, όπου παρακολούθησε όλων των ειδών τα ζώα, από σκύλους και γάτες, έως αγελάδες και άλογα. Εκεί ήταν που απέκτησε μεγάλο ενδιαφέρον για την εναλλακτική ιατρική και την ολιστική προσέγγιση. Το 1982 καθιέρωσε τη δική του μέθοδο περιποίησης των ζώων, ενώ παράλληλα εξέτρεφε και άλογα, που συμμετείχαν σε αγώνες. Άρχισε να χρησιμοποιεί Αλόη Βέρα στα ζώα-ασθενείς του το 1996, κι έτσι το 1999 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τα ευρήματά του από αυτή την πρακτική.
Σήμερα, τον περισσότερο χρόνο τον αφιερώνει σε διαλέξεις και ενημερωτικά σεμινάρια, σε Επιστήμονες Κτηνιάτρους αλλά και στο ευρύτερο κοινό, για τα πλεονεκτήματα και οφέλη της Αλόης Βέρα στα ζώα.